ADVENTURE

ADVENTURE

Test av opererad hälsena..

TräningPosted by L-O Tue, May 01, 2018 23:27:14

20 oktober 2017 opererade jag min hälsena. En efterhängsen skada som funnits där i ca 5 års tid. Det hade varit mkt smärtsamt att träna och i vardagen så haltade jag fram – så det var verkligen dags att göra något åt detta. Två benbitar tog de loss, som hade skavt på hälsenan så delar av hälsenan var sönder. En ganska omfattande åtgärd och doktorn som opererade frågade hur har jag överhuvudtaget kunnat springa med denna, så det var inte konstigt att jag i perioder haft mycket ont. Gott att få det gjort. Så under vintern var det skidåkning och cykel som gällde i träningsväg. Kunde börja springa lite smått för någon vecka sedan med endast lite stelhet och smärta från främst ärrvävnaden.

För skojs skull anmälde jag mig till Baksjöloppet i Norge. En tävling över 11,4 km där jag startat 9 ggr, med ca 600-700 deltagare. 2 ggr har jag stått som segrare, och resterande ggr varit på pallen. Tänkte innan att prio 1 är att hälsenan funkar brukligt och det var främst en test för den. Kunde jag vara topp 10 så var det en bragd med tanke på att jag inte elit tränat sen hösten 2014 – men det var en tanke jag hade. Nu tog benen slut efter 2 km och jag kämpade mig i mål på 17:e plats. Enorm skillnad i form, och man fattar först nu vad som egentligen krävs för att vara med i toppen på en sådan tävling. I huvudet trodde jag ändå i typ 10 sekunder att jag kunde vinna och tog mig plötsligt strax före startskottet small tillbaka till 2007 eller 2014.

Hälsenan gjorde lite ont efteråt, som väntat vid full belastning, och mina tankar är att bli lite bättre form framöver. Det blir absolut inte någon riktig träning men hålla igång lite bättre får jag allt göra.

Apropå gammal form. 10-Mila orienteringen avgjordes i helgen. Satt och kollade på det och blev imponerad hur fort de springer i skogen. Tänkte för mig själv att för ett antal år sedan kunde jag hänga med i stort sett vem som helst på ”långa natten” sträckan , nu skulle jag inte hänga med i 500 meter ens. Och Park tour Värmland kommer till Arvika imorgon. Sprintorientering, har bra facit där, har varit med 2 ggr i Arvika, på hemmaplan och vunnit två av två. Ett år var jag nere på 34:e plats vid första kontrollen men i mål drygt 30 sek före tvåan, vilken jäkla form man måste ha haft då. Imorgon skulle jag vara glad om jag blev, typ, 34:a.

Sista snön i västvärmland tog man vara på. Jag och Christian åkte bland annat på en ruskigt fin övernattningsskidtur med drömföre. Grymt! Bilderna är från den veckan och veckan efter.  • Comments(1)//blogg.l-ogaverth.com/#post824

Tränar igen...

TräningPosted by L-O Tue, March 29, 2016 22:25:36

Blev ett testlopp, 5 km asfalt/grus här i påskhelgen. Har inte kört något fartpass sedan oktober och har knappt tränat sen början av december då jag därefter haft en massa återkommande förkylningar, halsont och bihåleproblem. Så det var inte lång tid jag hann börja träna lite igen innan jag skulle försöka springa testlopp. Bävade mig innan start då jag förstod att det skulle bli jobbigt för benen men det var bara att köra.

Första kilometern gick ändå förvånansvärd lätt. Att växla löpsteg beroende på medlut eller motlut gick dock riktigt dåligt och kände mig klumpig och var rädd för att stumna. Hade en tid ca minuten bakom mitt rekord men då hade man en tröskelfart på 3,20 per km, nu ligger väl max på hårt underlag därikring. Är såklart en bit ifrån där jag önskar att vara men med tanke på bakgrunden jag har så är det ganska klart att man ändå har en bra grund i kroppen. Får ta tävlingar här i vår som träning och försöka bli bättre form till sommarn/hösten. Tror dock att jag kan springa rätt fort i skogen innan dess.

Resultat

Vi har också försökt styra upp verksamheten kring teamet på ett bättre sätt då detta har varit eftersatt en längre tid. Vi kommer nu hetta Team Forimp, namnet är efter vår huvudsponsor som ställt upp för oss i flera år (brorsans bolag). http://www.forimp.se Återkommer med info när vi lanserar nya hemsidan.

Ibland har jag ryckt in extra i FORIMP AB och för någon vecka sen hade jag ett intressant uppdrag då det skulle köras ut virke från en ö. Isen var inte tillräcklig för någon traktor så det blev motormanuell avverkning och därefter utkörning med 6-hjuling. Fick dra stock för stock de grova timmerbitarna och sen köra massaveden på kärra. Blev 2,5 dagars jobb för att få ut virket över isen. Sista dagen fick jag hjälp av Christian och Eric så då gick det lite snabbare. Sista lasset jag körde över så gick det hål i isen men 6-hjulingen klarade sig, dock var det sista gången som jag körde över igen så det var verkligen på håret att vi fick ut det vi kunde få med oss. Ibland har man marginalerna med sig..

Var för första gången och tittade till Mathias gravplats på Brunskogs kyrkogård under påsken. Han ligger begravd på en väldigt fin plats. Kändes väldigt märkligt och overkligt att stå och titta på en yngre kamrats grav. Saknar honom så oerhört mycket...

  • Comments(1)//blogg.l-ogaverth.com/#post799

Inte helt lätt..

TräningPosted by L-O Mon, March 02, 2015 10:07:21

Går ju inte helt smärtfritt att träna inför säsongen som kommer. Inte nog med att jag varit borta i månader för skador, när jag väl kom igång igen blev jag förkyld också. En förkylning är väl inget, men det är heller inget man tränar med när det finns i kroppen även om det knappast märks och inte drabbar vardagen. Det positiva jag kan ta med innan jag fick förkylningen var att jag tyckte det var roligt att träna igen. Är nog det viktigaste av allt om man skall träna ordentligt. Pratade en del med Nilsson om detta och tillsammans så kom vi fram till hur man kunde göra. Fokuserade helt enkelt mer på själva träningen, inte på eventuella tävlingar som kommer. Det kommer jag fortsätta med för det är vägen till den nivån man vill ligga på som är det intressanta. Då kan du sen tävla var som helst och göra det helt okej. Är i år ännu svårare att sätta upp några mål tävlingsmässigt då det kan bli mycket som missas då jag kommer vara borta en hel del. I vilken omfattning jag kommer vara borta är fortfarande oklart. Ifjol hade jag perfekta förberedelser träningsmässigt inför tävlingarna som skulle komma men när kroppen sen inte var helt perfekt så blev resultaten inte lika bra som förväntat. Får hoppas det blir precis tvärtom det här året, för så här lite "riktig" träning var det många år sedan jag gjorde.

Blivit en del finturer i skogen på slutet. Det har varit ganska dåligt med klara dagar och nätter så det har varit dåligt med kyla. Snön blir därmed inget rolig för skidåkning. En kungsörn, en massa älgar, rådjur, ekorrar, hare och några rävar har jag stött på bara de sista dagarna. En räv jag såg var stor och fin och spåren den lämna efter sig var klart större än man brukar se från "vanliga" rävar. Lospår i skogar det inte har varit lodjur i på över 10 år hittade jag också och den hade misslyckade jaktförsök på både räv och hare..

  • Comments(0)//blogg.l-ogaverth.com/#post784

Kilterräng och smyguppstart

TräningPosted by L-O Tue, October 28, 2014 14:21:20
Startat igång med lite träning i dagarna. Kommer ta det ganska lugnt ett tag ännu men en bit in i november hoppas jag vara igång mer ordentligt. Blir mycket variation i träningen i höst/vinter med inslag av löpning, styrka, MTB, gå med ryggsäck, skidor och orientering.

Som en uppstart så ställde jag upp i Kilterrängen i lördags. En fin och krävande tävling nästan rakt ut i terrängen där banan pga mkt regnande var extra tung. När jag var med senast var banan 25 km, nu var den 16 km men ändå rejält krävande. Tog det som träning och hade därför bränt av ett bra pass i skogen dagen innan. Bra fart blev det då det var ett vasst startfält som gav sig av. Bla. André och Anton, hårdsatsande killar från IF Göta var laddade. Kändes lite småsegt från början men hamnade som tvåa efter André som drog stenhårt från start. Antingen var jag lite klenare än vanligt eller också var André bättre än någonsin i år för när vi kom in i skogen sprang han på grymt bra tyckte jag. Fick lite prb med håll efter ett tag och då kunde Anton gå förbi mig och fick en lucka. Hållet släppte dock lyckligtvis denna gång (kanske har det blivit bättre redan?) efter ett tag och jag kunde ta ikapp honom igen. Sen sprang vi tillsammans men jag blev efter 40 minuter riktigt rejält trött och kände att jag hade brist på energi så jag fick släppa lite. Var rejält trött i benen uppför slalombacken på slutet. Bevakade mest placeringen resten av tävlingen och kunde gå i mål som trea med ett rejält krävande pass i benen.

Resultat

Nästa insats som blir av det hårdare slaget blir orienteringen Lången som går i Karlstad där jag har en fjolårseger att försöka försvara men mest tar jag det som bra och rolig träning.  • Comments(0)//blogg.l-ogaverth.com/#post777

Krystallmarschen samt träningstävlingar..

TräningPosted by L-O Sun, May 25, 2014 22:27:13

Ställde igår upp i anrika terrängtävlingen Krystallmarschen i Magnor. Hade på förhand bestämt mig för att ta detta race som ett hårt träningspass och hoppades att kroppen ville detsamma. Tycker formen varit lite fram och tillbaka ett tag sista veckorna men känner att jag är lite på gång igen. Sedan tidigare hade jag två inteckningar i ett vandringspris på tävlingen och det hade även norske Hallvard Nilsen så om någon av oss skulle komma först i mål så skulle vandringspriset "ryka". Hallvard var mycket laddad och jag förstod ganska snart att det kommer stå mellan oss i slutändan. Körde på hårt men kontrollerat efter ca 4 km. Tyckte det kändes som att Hallvard fick jobba lite för att hänga med i skogen där det var stig men följde lättare där det var finare underlag. Hade inte släppt upp formen och kände mig lite stel i steget där det var lättare löpning men det gick ändå helt ok. Hade en tanke på att köra ännu lite hårdare men la aldrig in sista extraväxeln då det kändes som jag var lite ovan högt tempo samt inte hade rätta viljan att pressa det sista. Däremot så gjorde Hallvard just det när det var 1 km kvar. Han tog en chansning, ökade tempot och jag vågade inte eller hade inte rätta viljan att gå med i tempoökningen så han kunde hålla undan mot mål men var rätt stum så med några hundra meter till så hade jag nog varit ikapp. Var trots tappet på slutet riktigt nöjd med andraplatsen och känslan. Är helt säker på att Hallvard verkligen ville ta detta mer än mig så det var ett helt rättvist resultat.

Resultat här

Artikel Glomdalen

Har även kört två st "träningstävlingar" sista tiden. Den ena var Edaklassikerns, klassikermarschen. En mer motionsbetonat arrangemang men inbjudan kom genom en orienterare så det var bara att köra. För upplysnings skull så var själva banan allt annat än motionsbetonad då den gick på kyrkleden mellan Skillingmark och Valfjället som är upp och ner hela tiden samtidigt som den är mycket teknisk. Klippor, sten, myrar och annat som hindrar rätt bra. Jag trivdes och försökte springa "lagom" hårt så det skulle bli ett bra träningspass. Tyckte att det svarade ganska bra i kroppen ändå fast jag jobbat natten innan.

Resultat här

Sen har jag också kört en träningstävling i springskytte där jag till att börja med träffade okej både i frihand och med stödhand - 4,5,4,4 men sen stukade jag till foten samt fick ett fel på magasinet så jag fick strula i en minut med detta. Därefter sköt jag bara en 1:a och en 2:a så resultatet föll betydligt men var ändå först i träningstävlingen då fler mästerskyttar sköt lika illa. Inte mkt marginaler i pistolskytte, minsta fel och man är utanför. Eftersom banan vi körde gick på gamla SM-banor så var tiden ändå konkurrenskraftig och det hade räckt till en andra plats i H 21 om man jämför från tidigare SM. Ingen hade tydligen sprungit fortare på banorna någonsin. Det var väl ok då jag både strula med magasinet samt inte gick på för fullt spjäll. Tyvärr blev foten lite tilltygad men hoppas få ordning på denna innan Trailloppet i Arvika.

  • Comments(0)//blogg.l-ogaverth.com/#post754

Aktiv helg..

TräningPosted by L-O Tue, April 01, 2014 23:40:33

I helgen körde vi testlopp med teamet och klubben. Har lite svårt för denna bana och jag hade endast ett enda intervallpass i kroppen från okt-mars och det var ett 10 x 200 meter som jag körde på torsdagen i ganska lusig fart, så visste inte riktigt hur det skulle kännas att försöka springa lite fortare. Trodde att jag kunde göra ett ok resultat då kroppen känns stark i skogen så startade optimistiskt. Första kilometern gick på 2,59. Det kändes både lätt och ganska kontrollerat, ungefär som jag sprang i 3,15. Bra tecken. Tog det lite lugnare andra och tredje kilometern, vid vägövergången, genom sågudden, under järnvägen och över järnvägen tappar man alltid tid, men avslutade med 3,08 och 3,06. Tiden blev 15,48 och kilomtertiden på GPS var än bättre, 3,06 i medel då banan är lite längre än 5 km med GPS för att vara godkänd. Bra känsla och ett fint besked att man inte är helt ur form då min snabbaste tid på denna bana tidigare varit runt 16,20.

Därefter blev det ut i skogen i Dalen med Maria och vaknade till en spelande orre i soluppgången som satt i ett träd alldeles vid lägret. Tog en allt för klen sovsäck (lämnade dunsäcken till Maria) då det blev minusgrader under natten så fick vara eldpost, värma vatten och ha i en nageleneflaska i sovsäcken som element.

När jag kom hem så tittade jag på bilder jag tagit och upptäckte då att på några bilder jag tog på en gammal orienteringsbana från slutet på 50-talet så hade de en kontroll precis vid tjärnet vi övernattade vid.

Det var inte direkt en okänd junior som var snabb i skogen den gången heller. Skumt sammanträffande!

  • Comments(1)//blogg.l-ogaverth.com/#post746

Turskidor

TräningPosted by L-O Thu, March 20, 2014 23:36:03

Vår och vinter avlöser varandra. Den "oriktiga" vintern kom tillbaka och våren som var här försvann. Vi fick i alla fall några dagar med solsken och kalla nätter så jag passade på att brassa ut i skogen på turskidorna. Åkte till Ormhöjden och Danshallsmyrarnas naturreservat som ligger på ca 400-530 möh. Mer snö och ett toppenskidföre med skare erbjöds när man väl kom fram så jag var som ett barn på julafton. Bara drog obanat rakt in i skogen mot Norska gränsen och Riksröse 79 (Kronhallsröset) som man besökt många ggr vid det här laget. Alltid fint att spana in utsikten från detta stenröse, där man ser ut över fina skogar i Norge och Sverige.

Tränat har jag också gjort en del. På lördagen skulle jag testa formen på 5 km. Bristfällig uppvärmning och lite motivation gjorde att de första 2 km gick ganska fort men resterande mycket långsamt så det blev omkring 16,30 i tid. Direkt efter åkte jag till Pålsbråten i Rackstad där Anders mfl hade gjort en träningstävling i orientering. Blev en del småmissar men tyckte att jag kunde korrigera mig helt ok men såg att vid ngr kontroller var jag riktigt långsam. Kände mig stark i skogen och uppför Oxberget (slalombacken Rackstad) så gick det helt ok.

Sträcktider orientering

  • Comments(0)//blogg.l-ogaverth.com/#post745

Läger med Team Set Sail/Forimp

TräningPosted by L-O Tue, February 11, 2014 17:03:01

Under helgen hade vi läger på Långberget med Team Set Sail/Forimp. Vi hann med en hel del träning men fokus på lägret var teamsnack och att få till ett avstamp mot nästa säsong. Långberget bjöd oss på ett vackert vinterlandskap och stämningen var på topp. Eftersom vi har både nya aktiva och nya ledare i teamet var det mycket att prata om och gå igenom. Känns som vi nu har skaffat en stabil plattform att bygga vidare kring och det känns mycket inspirerande. Teamet kommer 2014 bestå av Mona Hallberg, Frida Michold och undertecknad. Frida är ny i teamet och är en mkt talangfull löperska som jag tror mycket på. Ett fantastiskt och vägvinnande steg som kommer att bli ännu vassare närmaste åren. Mona som just nu sliter lite med skador har många goda resultat att falla tillbaka på och SM-guld och vinst i svenska cupen 2013 sporrar för vidare utveckling. Själv hoppas jag på att den nytändningen det nya teamet med full uppbackning från våra ledare kan ge bättre resultat och hoppas även diverse gamla träningsmetoder (läs skogsarbete i gammeldags form) skall ge ett lyft.

Ett stort tack till våra engagerade ledare Anders Frykblom, Christian Nilsson och Kristian Magnusson för ett välordnat läger och att ni lägger ner tid på detta och backar upp vår satsning. Känns motiverande för en gammal lagidrottare och mångårig lagkapten i fotboll. Blir fler att tävla för än sig själv. Stort tack till vår huvudsponsor Forimp och ICA Thybergs i Gunnarskog som sponsrade med maten till lägret!  • Comments(1)//blogg.l-ogaverth.com/#post743
Next »