ADVENTURE

ADVENTURE

Seger på Lången 2013...

OrienteringPosted by L-O Sun, November 17, 2013 22:25:57

Igår körde jag ”Lången”, en klassisk långdistansorientering med OK Tyr som arrangör. Inför loppet hade jag mest sett racet som ett bra träningspass i obanad terräng men när jag sett att anmälningslistan fylldes på blev jag lite mer taggad att göra bra ifrån mig. Har tidigare varit både 2:a och 3:a i tävlingen så hoppades att kunna komma på pallen även denna gång om kroppen funkade och skallen var med i matchen. Det kom en hel del bra folk till start och när rutinerade Janne Olm Kils OK (med bl.a. bra resultat på VM i långdistansorientering) anmälde sig i sista stund så kändes startfältet riktigt bra. Att Janne skulle orka hela vägen var jag rätt säker på men trodde också en del på Andreas som såg stark ut i Norge på Langturn tills han fick trötthetsklubban på slutet. Sen var det en kille med från IK Hakarpspojkarna (Jönköping) som satsar hårt på orientering och han trodde jag också kunde vara vass och säkert skulle springa på bra. Dessutom var det många hemmalöpare med god terrängkännedom som skulle sälja sig dyrt och var laddade inför uppgiften.

Tävlingens start och målplats samt varvning var beläget vid Tyrstugan. Blev hårdkörning då det yngre gardet satte upp sin högsta fart direkt från start och vid första kontrollen stämplade jag som 7:a. Därefter avancerade jag i fältet och var väldigt aktiv hela vägen och låg i stort sett i tät tillsammans med den som låg i täten för tillfället. Hade bestämt mig för att inte dra första 2/3 av banan. Större delen av första slingan innan kartbytet drog IK HP killen. En snabb kille i skogen som även gör snabba löptider på platt underlag och vi höll tillsammans på att få luckor efter ett tag, men ett koppel på 5 löpare skuggade hela tiden där bakom. Antog att det gick tillräckligt fort då de inte klarade att komma upp i tätposition mellan kontrollerna fast det kanske blev någon liten krok av oss där framme. Själv kände jag mig starkare och starkare ju längre banan gick och förstod efter ungefär halva sträckan att det här kan bli ett bra race om jag gör det jag ska hela vägen in i mål.

På slutet av första slingan så gjorde vi som var längst fram en liten krok och Johan Wikström OK Tyr fick en liten lucka. När IK HP killen inte orkade täta luckan körde jag snabbt ikapp Johan och efter ett tag kom även Andreas som var riktigt stark här också upp i rygg på oss. In till varvningen så kom jag först med Wikström och Andreas i hasorna men märkte att de slet med farten så jag funderade på att sticka och försöka köra solo de sista 5 km som återstod men tänkte att hemmalöparen känner terrängen och det kan vara bra att ha honom med sig, så jag avvaktade. Märkte ganska snabbt att Wikström inte höll upp farten nog och efter ett tag kom även Jan Olm fram till täten med Tyr-Sjögren i hasorna. Det var inte så överraskande då jag visste att Janne skulle vara en av dem som höll hela vägen.

Janne tog över i täten och ökade även tempot lite. Perfekt tänkte jag och de båda Tyrlöparna tappade i första uppförsbacken. Därmed var det jag, Janne och Andreas kvar då det återstod 4 kontroller (av 31). Tyvärr hamnade vi snett mot nästa så det blev en onödig krok med någon minuts tidstapp fast jag upptäckte det ganska snabbt, så Wikström och Sjögren fick en gratischans att vara med i matchen igen. Men då tog Janne tag i tempot igen så de båda tyrlöparna tappade. Tidstappet för dem sista biten blev så mycket som 2,30 och 10,23 min till målet så de var rätt trötta, men det säger också en del hur trött man kan bli på en sådan bana. Andreas var stark hela vägen och följde en liten bit efter Janne och mig i täten mot de sista kontrollerna. Mot sista kontrollen var det bara att löpa ut så jag ökade tempot lite mot mål och kunde därmed ta hem segern. Gott att vinna detta race då det är omtalat som den tuffaste orienteringstävlingen i Värmland. Skönt också att känna att man sprungit kontrollerat och fortfarande har en del krafter kvar i mål.

Karta del 1 här

Karta del 2 här

Resultat och sträcktider här

  • Comments(3)//blogg.l-ogaverth.com/#post734