ADVENTURE

ADVENTURE

Delad seger på Setsail trailrunning (Sotarblixtleden)

TävlingPosted by L-O Sun, May 10, 2015 15:21:16

Igår var det Sotarblixtleden Trailrun här i Arvika. Start och mål vid Jössestugan i Rackstad. Riktig hemmaplan alltså då det var här man en gång i tiden började med mer organiserad idrott i OK Jösses färger. Är väl 30 år sen nu och vid Jössestugan har man många fina minnen genom åren. Trivs bra där.

Eftersom jag missat mycket träning inför denna säsong så var jag lite osäker på status på formen men tyckte att det på förra helgens lilla motionslopp Skönnerudstrampen började hända något med löpsteget. Taktiken var att köra taktiskt uppför mot Göpommen och inte gå på med riktigt allt för att kunna springa riktigt fort på andra delar av banan. Vet exempelvis att jag en bra dag utför de sista knixiga backarna är snabbare än de flesta. Sprang exempelvis ifrån närmaste tävlande med nästan en minut i enbart utförsbackarna då jag vann på banan 2013.

Det var flera utmanare som verkade vara i god form men räknade först och främst Andreas Blomgren och Christian Nilsson som starka kort i herrarnas starfält. Tur och träningskamrat Nilsson var inställd på att köra hårt uppför och jag berättade om min taktik för honom. Starten gick och startfältet sprack väl upp i första backen. Nilsson tog kommandot och jag låg bakom med Andreas i ryggen. Märkte att Nilsson klev på bra där det var riktigt brant. Försökte hänga med men släppa lite där det var mer klättring än löpning för att ha krafter kvar hela vägen. Nilsson drog på riktigt hårt och var solklart först upp till sprurtpriset på berget Göpommen. När jag gick över krönet så var jag fräschare i benen än någon gång tidigare på detta loppet och det kändes bra för då visste jag att jag kunde öka tempot. Andreas låg i rygg och verkade stark. Efter den mest tekniska utförslöpningen var gjord så satte jag in en liten tempoökning utför och fick genast en ganska stor lucka mot Andreas. Märkte också att jag tog in på Nilsson och behövde inte råköra för att närma mig. Lagom till Agvattnet så hade jag kontakt med 20 meter. Försökte se hur Andreas sprang för det hade varit kul om jag och Nilsson kunde vara loss hela vägen till mål.

När jag kom ikapp Chrille så märkte jag att han var rätt pigg än så det såg lovande ut för oss båda för fortsättningen av loppet. Drog sedan i en jämnhård fart uppför "väggen" och mot Gallberget. Kollade så Andreas eller någon annan inte fanns inom räckhåll och det gjorde ingen så det kändes som att enbart en stukning eller annan skada skulle sinka någon av oss på väg ner mot målet. Jag sa till Nilsson att kommer ingen ikapp så skulle det vara en ära att få dela segern med honom på den här banan. Han tyckte att eftersom jag bjöd honom på sprutpriset och att jag nu skulle sätta in mitt utförslöparsteg eller spurt sista biten men jag tyckte det skulle vara roligare och det skulle betyda mer om vi kom till mål samtidigt. (Förklarar mer om detta nedan.) Ingen kom närmare utan vi utökade försprånget mot förföljarna och kunde ohotat springa i mål som segrare. Det kan ha varit sista gången i den här tävlingen för det känns som det borde finnas yngre hungrigare förmågor som kan ta över nu.

Vissa kanske ifrågasätter när man delar en seger i en tävling utan att spurta eller köra om det sista biten men vi är träningskamrater och har varit så i många år. Och vi har tränat i denna terrängen många gånger under åren, i mörker, spöregn, snöstorm och annat elände men alltid har det varit lika kul när vi kört tillsammans i dessa skogar. Utan Nilsson som kompis och träningskamrat skulle jag aldrig ha blivit så bra som jag en gång var. Att jag överhuvudtaget har tagit bla 7 SM-medaljer har jag otroligt mycket att tacka Nilsson för. Han har alltid varit en fruktansvärt bra träningspartner och när jag en gång började med att satsa lite hårdare på konditionsidrott igen så stod han där med öppna armar och delade med sig av den kunskap han hade fått genom sin hårdsatsning på längdskidor under lång tid. Jag är övertygad om att utan Nilsson så hade jag inte blivit så stark som jag har varit som bäst så därför var det riktigt stort att få gå i mål som delad segrare med honom på denna bana, denna dag. Detta kommer jag leva på länge. Av alla segrar jag tagit så var nog detta absolut en av de som givit mig mest..

Resultat: http://setsailtrailrunning.se/2015-2/

  • Comments(3)//blogg.l-ogaverth.com/#post788