ADVENTURE

ADVENTURE

Julaftonsturen 2016

NaturPosted by L-O Tue, December 27, 2016 23:40:54

Julaftonsturen blev varm och gick 2016 till ett område jag inte besökt på några år. Ett ganska närliggande ställe så bilresan var kort då vi gjort upp att detta året jagar vi inte efter snö. Jag hade tidigare inte gått in i området söder ifrån och det är alltid roligt att gå in i naturområden från olika håll. Dessutom hade jag inte varit framme vid det tjärn som blev spikat som övernattningsställe. Riktigt trevlig tradition och dokumentationen som gjordes med videokamera är kul att ha.

Var ett rejält bergigt parti med höjder som i delar låg inom ett naturreservat som började bara några hundratals meter från vår lägerplats. Sista biten uppför mot 350 möh var rejält krävande och tog lite tid, precis som det ska vara. Som vanligt blev det som en militärövning med typiskt jägarförbandsuppdrag med en riktig lång infill i mörkret på väg till lägerplatsen. Vi lyckas alltid hitta en omväg till våra platser just för att vi vill ”ta” terräng över så stort område som möjligt..

På toppen av berget fanns resterna efter ett flygspaningstorn som användes under andra världskriget. Luftbevakningen i Sverige var omfattande på den här tiden och mycket betydelsefull. Luftbevakningens uppgift var att upptäcka och inrapportera all flygverksamhet – fientligt såväl som eget flyg. För detta ändamål hade hela Sverige längs kuster och landsgränser omgivits av ett radband av luftbevakningsstationer så belägna i förhållande till varandra, att den ena stationens observationsområde alltid ingrep i de båda angränsande. I de här trakterna har man passerat resterna efter ett och annat sådant bevakningstorn tidigare men här var det första gången jag såg resterna efter ett.

Tornsvalor kallades de frivilliga som bemannade dessa luftbevakningstorn. Måste ha varit ett ensamt jobb.

På natten både regnade det och blåste rätt rejält men vi höll oss torra under tarpen. Tråkigt dock att inte ha snö som lyser upp på julaftonsturen men det verkar som det blir mer och mer sällan som det är snö på dessa breddgrader under juletiden. I filmen kan ni följa delar av turen. '''Artikel

I artikeln kan ni läsa en del av mina tankar kring träning. Eftersom en artikel får innehålla ett visst antal ord så är ju långt ifrån allt vi pratade om med men i stora hela är det med. Säkert rörde det upp känslorna hos en och annan PT. Och det är bra! Det finns såklart bra PT´s också men allt för många som blir PT´s idag har alldeles för lite erfarenhet av egen träning för att ha rätt förståelse för helheten kring träning som de sen ska instruera i. Sen vill en del krångla till det och det blir jobbigt för dem att hålla i träningen någon längre tid då allt ”runtomkring” själva träningstillfället tar massa energi. Och man vill hitta genvägar som inte finns med diverse mystiska metoder långt innan man är i närheten av sin potential och är i början av en ”träningskarriär”.

I Arvika finns också personer som kör mycket hårdare intervallpass (utifrån sin nivå) än Europamästaren på 1500 m. Ett sådant pass är för dessa därmed ångestfyllt, både före, under och efter. Det bryter snarare ner mer än vad det bygger upp och även där är man ute efter genvägen till framgång och man inser inte att det är hundra eller tusentals träningstimmar som är nyckeln till framgång. Inget annat.  • Comments(2)//blogg.l-ogaverth.com/#post813