ADVENTURE

ADVENTURE

Säsongsutvärdering 2016

TävlingPosted by L-O Sat, February 18, 2017 21:39:20

Sista säsongsutvärderingen i elitklassen (tävlingsklassen).

Sent om sidor så kommer en utvärdering för säsongen 2016. Det kommer också att komma en utvärdering om hela min tid i seniorklassen här på bloggen vid ett senare tillfälle.

När säsongen började så hade jag i bakhuvudet att detta är sista året innan jag går upp i motionärernas H 40 klass, så det vore kul med ett bra avslut i H 21. För det är vad man presterar där som egentligen gäller. Alla andra klasser är en annan nivå som man håller till i som ungdom eller veteran. Dock så visste jag att träningen denna säsong blir inte på elitnivå, utan jag får satsa på att ”leva på gammal träning.”

Var också väldigt tacksam för att ha fått två bonussäsonger där jag kunnat utnyttja gammal träning. Som tur är, för mycket träning hade det ju inte blivit de sista åren. Hade in i säsongen med mig en 3 månaders förkylning i början av året, då nog sorgen efter min vän Mathias som gick bort i december verkligen tog ner mig och satte kroppen ur spel. Faktum var att jag helt enkelt inte hade elittränat sen slutet på 2014, före fyrhjulingsolyckan - så förutsättningarna var annorlunda än de år man fått bra träning.

Kapaciteten jag hade innan skadan var i de bästa stunderna hög så även om man var märkbart sämre än då man elittränade så hoppades jag ändå kunna prestera hyfsat, på framförallt hemmatävlingar, och DM samt SM. SM som är något som jag i stort sett i alla år alltid lyckats få till en extra formtopp till hur säsongen i övrigt än har sett ut. Det siktade jag på även i år. Jag hade också lärt mig mer om min kropp och dess funktioner där jag haft brist på en del näringsämnen i delar av i stort sett alla säsongerna jag satsat tidigare. Tyvärr kom denna kunskap lite försent för annars hade jag haft några resultat som varit klart bättre genom åren, för mina resultat har i mångt och mycket varit avhängigt på detta vid flertalet tillfällen och inte helt speglat min kapacitet. Detta hade jag alltså helt klart bättre kunskap och kontroll på i år - ändå fick jag känningar av det även denna säsong men kunde nu rätta till det ganska snabbt.

Träningen såg ut som följer. Eftersom jag hade fått en hundvalp så tog jag korta turer med honom under våren. När han blev lite större blev turerna lite längre, och jag och Nilsson körde alltid bra distanspass tillsammans. Fick en fråga hur många kvalitetsinriktade pass jag haft och de var väl enbart ngr stycken. Tillsammans med några hårdsatsande killar. I övrigt var all träning jag gjorde distansträning.

Började säsongen med en löptävling i Norge. Baksjöloppet, med ca 600 deltagare. Hade vunnit loppet ngr ggr (2007 och 2013) men det var när man var vältränad och i fin form tidigt på våren som jag brukade vara och det var ngr år sen sist. Nu fick jag slita. Mycket. Från början. Jag krigade ändå såpass att jag la mig i täten och drog. På slutet hade jag inte mycket att sätta emot. Men det var mycket förvånande att jag kunde sluta tvåa och upprepa pallplaceringarna jag haft genom åren i loppet.

Körde sen ett antal tävlingar under säsongen och blandade resultaten men höll målsättningen säsongen igenom och lyckades tagga till lite extra på ”rätt” tävlingar.

*Arvika stadslopp sprang jag utifrån förutsättningarna absolut så bra som förväntat och det räckte till seger. Det var ett bra lopp med en mycket fin känsla i kroppen där jag inte behövde ta ut det sista fast det gick ganska fort ändå. Märkligt nog fortare än när jag supertränad inte fick till det i loppet några år tidigare. Dock hade det sin naturliga förklaring då jag ofta på somrarna hade problem med järnvärdet. Men ändå, nu sprang jag med motionsträning fortare än en gång med elitträning även om jag var en bit efter min bästa form som jag haft i stadsloppet.

*SM-springskytte hade klubben laddat stenhårt för och jag var i bra form och utnyttjade ”rätt” teknik så det blev ”full pott” med 3 st SM-guldmedaljer den dagen. Helt otroligt och sanslöst bra av hela klubben, och mig. Tror det är få Arvikabor som tagit 3 SM-guld på samma dag så det får jag vara mycket tacksam för. En mycket bra avslutning. Men som regerande mästare så måste jag väl som den enda tävlingen köra i H 21 även nästa år där så de andra får chansen att ta den regerande svenska mästaren.

Blev rätt mycket uppmärksamhet i media kring detta. Åtminstone i nationell media. Var bland annat ett jättereportage om oss i nationell skyttesport där vi även var på förstasidan. Märkligt nog hörde jag inget från den lokala tidningen efter SM. I artikeln som skrevs där efteråt kändes det som huvudfokus var på att jag hade missat en del skott, och man fokuserade mer på själva missarna än på det faktum att jag försvarade mitt individuella SM-guld för tredje gången i rad och att jag tog 3 SM-guldmedaljer på samma dag. Det kvittar väl så men jag tycker det är roligare med en djupare artikel de dagar man verkligen gör ”rätt” saker och lyckas med något som de allra flesta skulle ha mycket svårt med. Blev lite besviken över detta faktiskt. Tycker man ska ha koll och kanske prata med personen när någon vinner tre SM-guldmedaljer i seniorklassen, är nog inte så vanligt förekommande i Arvika ändå och det kräver ett antal tusen träningstimmar. (Och det finns ju även ex när folk får betydligt större och bättre artiklar i vår lokala tidning fast de inte har presterat. Ex. herrar inom löpning som aldrig vågar tävla ”på hemmaplan” för de vet att de skulle vara hopplöst långt efter exempelvis våra tjejer i Team Forimp. Nog om detta. Tids nog kommer de ställa upp och få storstryk av våra tjejer om de möts och då hoppas jag de är tysta sen och fattar att det verkligen är motionsidrott som de håller på med även om de själva tror det är någon form av superelitsatsning de gör...)

De flesta hade nog räknat bort mig som gammal men på långa terräng-DM på hemmaplan i Arvika på en riktigt hård bana gjorde jag ett riktigt bra lopp och kunde vinna med 3 minuter. Tänkte när säsongen började att en avslutning på hemmaplan med långa terräng-dm vore perfekt att göra ett bra lopp på. Rent mentalt så var jag klasser bättre än under sommaren bara för att det var första gången långa DM gick i Arvika och det var min sista start som H 21:a. Häftigt att man kunde öka några procent bara därför. De som såg mig springa sa att det såg ut som det nästan var som i gamla tider. Det var ett roligt avslut på hemmaplan.

Avslutning i H 21 blev det på sitt sätt också på Kilterrängen där jag tidigare hade vunnit, fast det var några säsonger sedan och banan var då längre, 25 km mot nu 16 km. Där hade jag mycket krafter kvar och sprang fel på slutet men det gick fort så det blev en klar segermarginal. Tror den var omkring 4 minuter.

Avslutade verkligen min resa i H21 klassen i sista minuten när jag på nyårsafton sprang in som 2:a, endast 20 sekunder bakom hårdsatsande André Rangelind (numera TEAM FORIMP). Tredje bästa tiden sedan 1992 hade jag. Många som jag anser varit bra löpare har kört detta lopp genom åren så jag var rätt nöjd med att ha krossat dessa ordentligt - som nästan 40-åring.

Summering:

Totalt antal tävlingar: Mindre än vanligt

Totalt antal segrar: Minst 14 (2015 Minst 5) (2014 6) (2013 17) (2012 ?) (2011 9) (2010 17)

Totalt antal andraplatser: En del 2:a platser i år.. (2011 8) (2010 12)

Totalt antal medaljer: 3 SM-guld, DM guld mm

Totalt antal felstämplat: 2016 1 (2015 Ingen) (2014 0) (2013 0) (2012 0) (2011 2) (2010 2)

Totalt antal träningsdagar jag trivdes: Alla. Otroligt kul att vara ute i skogen med min valp Tsappo junior som har blivit en stor hund nu.

Totalt antal whiskeyflaskor konsumerande: 0, som vanligt. Alkohol är ett elände så lika bra att låta bli. Kanske får dra någon detta år som kommer som jag alltid brukar säga ;-)

Totalt antal söndertrasade skor: Några stycken, finns många dåliga skor som inte håller ens för löpning med en hundvalp...

Summa Nattjakta: Var knappt med på någon detta år och finalen missade jag tyvärr helt. Får försöka göra comeback nästa säsong.

Årets roligaste tävling: 9:e segern i Häljebodaloppet. Mycket fin tävling samt duellen med David Sjögren som nästan tog över tronen i loppet. Han var mycket stark detta lopp och det avslutades med en spurt.

Årets bästa form: SM springskytte samt på långa terräng-DM på hemmaplan i Arvika.

Årets sämsta form: Borejoggen var riktigt tung från start till mål och det har jag varit flera ggr där sista åren. Troligen beror det på att jag haft lite mineralbrist i samband med detta race ngr ggr och även i år. Proppade i mig magnesium och järn efter detta och var klart piggare redan till helgen efter.

Årets roligaste träningspass: Junior och Nilssontur i skogen.

Årets tråkigaste träningspass: Inget..

Årets konstigaste i orienteringskogen: Inget konstigt i år.

Årets bästa träningspass: Ryggsäck på i skogen och gå långt är bäst.

Årets bästa tävlingar: Häljebodaloppet. Arvika stadslopp är alltid välarrangerat och resultatet i SM-springskytte i STHLM kan inte bli bättre.

Årets tråkigaste tävlingar: Kan inte minnas någon.

Årets brutalaste tävling: Sotarblixt är alltid brutal och med en lite sviktande dagsform var den riktigt slitsam och brutal. Tog in i tid på slutet av loppet men det fattades 16 sekunder till segern som en Ockelbolöpare tog.

Årets tuffaste tävlingsdag: SM i springsskytte, när man kör två race på en dag. Alltid tufft att ladda om och hålla fokus men vi börjar få rutin på detta.

Årets trevligaste segrar: Stafetten med kungliga värmlands regementes skytteförening på SM i springskytte. 4:e gången i rad vi försvarade guldet. Helt otroligt. Var ett stort uppslag och förstasidan i svensk skyttesport.

Årets bästa känsla i kroppen: SM springsskytte

Årets bästa insikt: Allt kan förändras på ett ögonblick..

Årets tråkigaste insikt: Hatretorik och skrämselpropaganda är mycket effektiv på sociala medier.

Årets mest spännande tävling: SM-springskytte stafetten är alltid en kamp mot Stockholmspolisens skytteförening.

Årets bästa sko: VJ.

Årets sämsta sko: Många

Årets investering: Toyota LC HDJ 80 – grym

bil. Junior – tsappos avkomma – en grym hund. En skogs och träningskompis.

Årets lärdomar träningsmässigt: Gör det enklare än enklast och ät mkt magnesium.

Årets lärdomar livet: Alla kan göra misstag. Och ta inget för givet. Och ska något bli gjort så får man göra det själv.

Så såg det enkelt ut 2016...
Under året så hann jag också med att få en liten Linn. En otrolig upplevelse. Och vi fick junioren. En valp efter Tsappo. Dessa två förgyller livet otroligt mycket..

Nu är det H 40 och motionärstävlande som gäller utan press, även om Ottersten ringer och försöker få mig att satsa varannan vecka så är det inte aktuellt. Även om man säkert kan tagga till på något enstaka race. Den som lever får se..

Kul framöver är även att få vara manager i TEAM FORIMP som satsar stenhårt och har Värmlands mest vältränade idrottare både på herr och damsidan.


  • Comments(2)//blogg.l-ogaverth.com/#post815