ADVENTURE

ADVENTURE

Ang. den vita älgtjuren ”Ferdinand” i Gunnarskog.

NaturPosted by L-O Fri, November 17, 2017 13:23:53

Bilden fick jag skickat till mig från Tommy Johansson inför O-ringen i Arvika och Värmland 2017, Tommy är en duktig fotograf från Charlottenberg som följt älgen genom åren. Bilden användes i bland annat i O-ringentidningen. Har någon likn. bild själv men långt ifrån samma kvalité som de bilder TJ tagit på älgen.

Blev engagerad i frågan då en kille jag känner hörde av sig och sa att man hade fått ett skyddsjaktbeslut på den vita älgtjuren som visat sig för många fotografer och turister mm genom åren. Han hade gjort ett utfall mot en tjej som kom med sina två hundar som hon hade fastknutna i midjan (precis som jag kör med junior). Älgen hade rusat mot dem så hundarna drog omkull henne så hon skadade axeln. Säkert en fruktansvärd upplevelse och jag förstår om tjejen och de som står henne nära tyckte att nu fick det räcka, för en stor älg, vit som brun som springer mot en är inte så trevligt och kan vara förenat med livsfara. Tydligen hade man även tidigare diskuterat frågan om skyddsjakt, då främst äldre människor hade farhågor om älgen skulle komma då de var ute och gick. Inte så lätt att springa ifrån en älg med rullator, så har full respekt för känslan. Älgen har ofta hållit sig nära bebyggelsen och därför har man kunnat se den ganska ofta. Dock var incidenten med tjejen den första, som jag hört talas om ska påpekas, där någon faktiskt blev skadad. Detta är givetvis nog så illa. Det ska kanske också nämnas att älgen stötte inte ihop med vare sig tjejen eller hundarna - som tur var.

När jag följt älgen, på det avstånd man alltid ska hålla till vilda djur, har den alltid varit mycket lugn. Den har även varit lugn och inte ett dugg stressad trots att det varit gånger en del andra personer som jag givetvis har sagt till gått allt för nära. Har följt den länge och jag var också noga med att påpeka för många år sedan att denna skulle sparas för dess unika förmåga att kunna dra turister, och så blev det. Bara timmar efter detta med skyddsjakten kommit ut i media fick jag mail från USA från bekymrade människor som vill se den vita tjuren.

Det ansöktes om skyddsjakt från det lokala jaktlaget, där det stått i social media att man var emot beslutet men så var det inte. Även om det var en jämn omröstning så var fler för skyddsjakten än emot. Och det är också så i området där han ofta visar sig, att några är för och några är emot, älgen i sig till viss del, men framförallt är man emot turisterna som dras till platsen där älgen finns. Och det finns förklarliga orsaker till detta då det varit människor som följt älgen som inte respekterat tomtgränser och annat.

Polisen som fick ansökan måste utgå från medborgarnas säkerhet och beviljade skyddsjakt. Från polisens sida i det läget var man kanske inte fullt informerade om älgens unika ”mediala” uppmärksamhet och därmed dess oerhört viktiga funktion för turismen i området. De flesta som diskuterat frågan på sociala medier var heller inte medveten om att det även finns mycket vit älg i trakten och även vita tjurar i stort sett i samma klass som den som har visat upp sig för fotograferna. De andra tjurarna rör sig över större områden, och de är mkt skyggare, så även om de finns så är de inte i närheten av den turistattraktion som #whitemoose, och kommer kanske inte att bli heller även om de har potentialen. Och min förhoppning är väl egentligen där att alla vita älgar i området ska dra turister till bygden. Genetiken finns där i tillräcklig mängd så det är inga problem med tillgången.

Där är bakgrunden. Jag funderade ett tag och tyckte att det kändes som ett beslut som togs allt för snabbt i ett sådant unikt fall och med en så ”speciell” älg. Den ger så oerhört mkt reklam för Gunnarskog, och vi kommer nog aldrig att uppleva något annan levande som gör detsamma. Jag som brinner för min gamla hembygd känner mig skyldig till att försöka värna om sådant som är bra för trakten i helhet. Vill man bevara arbetstillfällen, skolor och annan service är ett sådant tänk ett måste. Vi kan inte sitta fast i gammalt tänk för då dör allt ut tillslut. I trakten kan turismen utvecklas något så enormt men få ser detta. Inte ens med älgen har man riktigt förstått värdet, trots all uppmärksamhet världen över.

Det startades vad jag såg tom upprop på Facebook mm och folk beklagade beslutet. Det var en mediastorm utan dess like. Kommunalrådet i Eda kommun löpte amok och var beredd att ställa sig som mänsklig sköld. Det tyckte jag kändes mindre genomtänkt och jag tyckte i hans roll som kommunalråd att han även borde ha kollat med tjejen som faktiskt blev skadad och nämna detta lite i sina samtal med media. Jag förstod dock att han insåg det stora turistvärdet kring älgen över världen.

Jag tog kontakt med länsstyrelsen, polisen, turistbyrån mm och diskuterade läget. Det var info jag bland annat skrivit här som inte hade kommit fram till dem, för INGEN, ingen hade trots alla protester på socialmedia, ex kontaktat turistbyrån. Turistbyrån blev rätt chockade när jag ringde. De får samtal varje dag, från hela världen ang. denna älg och förstår storheten. Polisen jag pratade med var förstående och vi hade en mycket bra diskussion om helheten kring älgen. Inte långt efter vårt samtal hävdes skyddsjaktbeslutet. Vill inte ta åt mig någon som helst ära av det men det jag konstaterar är att man inte gör sitt om man inte går hela vägen. Att skriva en massa på Facebook löser inga problem. Ska det bli något gjort får man göra det själv. Skriva att man ska göra en massa det kan vem som helst göra men de som verkligen gör något på riktigt, det är det som kommer betyda något i slutändan ändå.

Åter till älgen. Senast idag ringde Christer från polisen. Ett mycket bra samtal med en genomtänkt polis som såg det från flera synvinklar. Vi diskuterade läget kring älgen, och andra aspekter och kom överens om att säkerheten är viktigast. Det var nu säkert att det var "rätt" vit älg som låg bakom utfallet mot tjejen med hundarna. Pratade även om de boende i området som känner rädsla och de som känner glädje över älgen. Det är många aspekter att väga in i ett beslut som detta. Högst troligen så blir det så att om älgen visar mer aggressivt beteende mot människor så kommer den troligen att avlivas, för allas bästa. Om nu inte någon medvetet provocerar fram en attack för då är det något annat, men om han utan anledning påvisar ett aggressivt beteende.

Hoppas bara bygden, turistbyrån, Arvika – Eda kommuner ser till att vi marknadsför de vita älgarna, och inte bara denna. Tjuren har varit en väldigt bra start för turismen kring de vita älgarna – hoppas det fortsätter. För det är sådant vi behöver! Det har funnits vit älg i området i över 100 år, och det kommer att fortsätta i 100 år till...

  • Comments(0)//blogg.l-ogaverth.com/#post822