ADVENTURE

ADVENTURE

Julaftonsturen 2017

NaturPosted by L-O Tue, December 26, 2017 15:26:49

Julaftonsturen 2017 blev äntligen med snö och skidåkning. Senast jag och Christian åkte skidor på julaftonsturen var så länge sedan som 2011, då vi åkte från Lekvattnet över gränsen till Norge. Året efter var det skidföre men då var Christian sjuk och var inte med på turen. Denna tur hade vi styrt upp till höjderna runt Blåbärskullemasten där det fanns gott om snö. Masten på Blåbärskullens är radio- och Tv-station och stod klar att användas i augusti 1960. Själva masten var från början 323 meter hög, men rasade delvis ner under ett kraftigt snöoväder torsdagen den 27 december 1979 kl 20.08. Det var den övre delen av masten som knäcktes, alldeles ovanför FM-antennerna. Sändningarna försvann för TV1 och TV2 försvann för närmare 180 000 hushåll. Jag tycker mig ha ett svagt minne från jag var två år, eller så har jag fått berättat för mig senare att mamma säger att TV-masten blåst ner och vi tittade ut och inte såg den eftersom den syntes från mitt föräldrahem i Säterud, Gunnarskog.


De återstående 270 metrarna hotade även de att rasa ner eftersom den rasade delen drog med sig några staglinor på ena sidan. Under söndagen lyckades man koppla in en 24 ton tung traktor som motvikt till de avslitna linorna för att hålla emot. Masten räddades och reparerades senare. Masten var nu 274 meter hög. Den gamla masten byggdes på med nya TV1-antenner och ny toppspira, men är idag inte lika hög som originalmasten.

Själva höjden som masten står på är också högsta berget i Gräsmarks socken och Sunne kommun med sina 425 meter över havet. Det största snödjup som uppmätts i Värmland är 180 cm vid Blåbärskullen i Gräsmark den 28-29 mars 1951. Nuförtiden växer det en del träd på toppen men förr i tiden var det möjligt att se ända till Kongsvinger fästning i Norge. Något annat som också gör närvaron kring masten speciell med en bra känsla är när jag ser masten i fjärran, det är vetskapen om att min mamma och pappa förlovade sig på Blåbärskullen. Är ganska säker på att det var den 7/7 1963. Kan tänka mig att utsikten då var riktigt fin i alla riktningar.

Vi körde över sjöisen på bla Lången, Abborrtjärn och Övern innan vi tog N Baksjön rakt norrut. Isarna var lättare att åka på än i skogen där man sjönk ner en bit i snön. Mycket älgspår och tjäder samt att vi stötte på vargspår efter ett par vargar. Vargarna verkar trivas i detta området för det har funnits varg i över 20 år här, och det kan man förstå för det verkar vara gott om vilt här.

Vi hade en plats vi hade passerat på en löptur som vi funderade på att använda. När vi kom fram så kändes det som ett mycket bra val av övernattningsplats. Vedtillgången var inte så bra och det var långt till dricksvatten men utsikten var magnifik. Sov mycket gott och vaknade vid 04 av att brasan brunnit ut och jag frös lite. Fick elda på lite igen. Det var kallare, omrking -8 grader och stjärnklart. Nilsson i sin tjocka Carithia sovsäck frös inte utan han bara sov..

Sammanfattningsvis en mycket fin tur.  • Comments(2)//blogg.l-ogaverth.com/#post823