ADVENTURE

ADVENTURE

Dundern mm

NaturPosted by L-O Fri, April 17, 2015 13:16:47

Kanske startades en ny traditon i och med min och Nilssons utflykt till NordVärmland för turskidåkning. Vi åkte några mil norr om Nyskoga där det finns ett bergsområde som kallas för Dundern. På vägen passerades också Antilla finngård där man var och åkte skidor några ggr som liten, så vi gav oss in och tittade. Såg trevligt ut.

Beskrivningen av området lyder:

"För den som söker vildmarkens tystnad och gamla skogar är Dundern verkligen ett område att besöka. Över i stort sett hela det 237 hektar stora ”bergsområdet” står gammal värmländsk granskog. Här kan du stöta på såväl tretåig hackspett som lavskrika, gråspett, eller kanske en majestätisk tjädertupp. Bland växterna är det framför allt lavar och svampar på de gamla träden som gör området värdefullt. Långt broktagel, norsk näverlav, lunglav och doftskinn är bara några av de ovanliga arter som trivs i den gamla granskogen.

Namnet är en kvarleva från vårt skogsfinska kulturarv. Det kommer antagligen från ordet ”tunturi” eller ”tondri” som betyder berg.

Som en extra krydda finns lämningar efter tre gamla torp – Andreastorpet, Dundern och Filpustorpet. De små resterna av öppen ängsmark är en härlig kontrast till den mörka granskogen. Dundern är sedan länge känt som ett vilt område med dåligt rykte. Det spökar styggt på Dundern, sägs det. De torpare som slog sig ned här ska enligt sägnen inte ha fått ro för alla spöken, tomtar och troll.

Delar av naturreservatet ingår i det europeiska nätverket Natura 2000."

Vi hittade en lämplig lägerplats en bit utanför reservatgränsen. Naturreservaten låg här flera stycken alldeles i närheten av varandra och området kändes vilt med stora berg runt en hel del myrområden. Givetvis måste vi upp på de flesta av områdets toppar för att kolla in utsikten. Vi såg ända till Sälenfjällen och man såg även Trysilfjället i fjärran. Lampor från Torsby flygplats sågs också från bergen på kvällen.

Snön låg djup och på vissa ställen var det nog närmare 60 cm med snö. Det var även skare som var jämn och fin så det riktigt trevlig skidåkning denna förmodligen sista tur på snö för året....  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.