ADVENTURE

ADVENTURE

SM-guld i stafett på hemmaplan...

TävlingPosted by L-O Wed, September 05, 2018 17:23:49

Springskytte SM 2018 avgjordes på Sanna skjutbana i Karlstad.

Gamla I2 regementes skjutbana och hemmaplan för oss i Kungliga Värmlands regementes skytteförening (I2 skytteförening). Vi var många i klubben som hade satsat rätt hårt på detta från hemmaföreningen. Jag hade själv som målsättning under året SM som det enda mål jag hade. Skulle försöka en 5:e gång att försvara mitt individuella H 21 guld efter att ha tagit guld 2014,2015,2016 och 2017. Det sas innan att den resultatraden var unik, men skulle i varje fall prova. Vetskapen var dock som jag alltid har sagt, att ju fler gånger du vinner, desto större är chansen att du förlorar. Eftersom jag trappat ner sedan 2014 så hade jag egentligen ingen press på mig och jag har tidigare sagt att så länge jag lyckats försvara titeln som svensk mästare tävlar jag fortsatt i H 21. Som 41-åring stod jag där som regerande mästare i H 21. En medalj för mig i övriga klasser är en veteran SM medalj, och för mig rankas det inte i närheten av en seniormedalj. Därför har jag fortsatt tävla i H 21 så länge det gått.

Ett stort mål vi hade med årets SM var SM-stafetten, där vi skulle ha minst två starka lag med. För mig har faktiskt SM-stafetterna varit, och är fortfarande det häftigaste man kan vinna. Det är laget tillsammans (tre sträckor) som vinner, och det är gemensam start, med mkt mera action, snabbare och svårare skytte. Med tuffare fast kortare löpning (högre fart).

I just stafett har vi haft otroligt bra resultat. Jag var den enda i laget som varit med alla dessa 6 år (2013-2018) i rad och varit obesegrad på dessa. Har ofta fått till bra sträckor som varit avgörande för våra fina resultat. Ifjol hade dock varken jag eller laget någon bra dag men med ett oturligt vapenfel för stockholmspolisens skytteförenings skytt på sista skjutstationen när allt redan såg avgjort ut kunde vi ändå gå förbi och ta guldet än en gång.

Den här gången var vi bättre förberedda, vi hade tränat stafett-träning innan under vår duktiga lagledare Hans Törneviks instruktioner, och det såg bra ut.

Vi var laddade för SM på hemmaplan.

Individuella tävlingen startade ca 12.00. Inskjutningen vid 10.00 gick bättre än någonsin, ett slarvskott av 30 skott mitt i med fri och stödhand. Eftersom jag inte har den fysiska form som tidigare hade jag skjutit mkt inför SM. Hade bland annat gjort 30/30 på springskytte träning inför. Så självförtroendet var gott inför start. Under uppvärmningen började det spöregna och slog om i vädret. Jag startade och i första skjutstationen med frihand hade jag fullt. Solen kom fram lite på väg in i andra skjutningen med stödhand, som brukar vara den lättaste skjutstationen. Missar alla!? Helt skumt. Sen fortsätter eländet och jag kommer helt ur fas. Ledde garanterat tävlingen på väg in till andra skjutningen men förstör egentligen allt där och då. Försöker ladda om mentalt till varje skjutning men allt går fel. I efterhand visar det sig att alla bomskott sitter ca 2 cm utanför klockan 7. Mycket illa. Analysen i efterhand verkar ha gett att jag börjat titta på fallmålet precis sista 100 dels sekunden innan skottet går, istället för korn och sikte och därmed vinklar lite, lite snett ner. Det är så små marginaler med pistol så det kan räcka för att förstöra allt. Dessutom så satte jag nog en onödig anspänning i mig själv då det var hemmaplan och jag var regerande mästare som kan ha påverkat negativt. Konstaterar att jag slutade 4:a, i mitt sista individuella SM i H 21. Bara att bryta ihop och komma igen. Hade ju en tävling kvar.

Till stafetten kontrollerade jag pistolen, och laddade om. Var så grymt revanschsugen så jag nästan var lika taggad som man kunde vara när man satsade som mest, före hösten 2014. Vårt lag var samma som förra året med Marcus på första, jag på andra och Lars på sista. Marcus gör en stabil insats på första sträckan men tappar lite mot tätlagen och när jag växlade ut så låg vi på 4:e plats. In till första skjutningen så tog jag det lugnt. Vi var typ fyra lag som var inne samtidigt. Var riktigt snabb till första skott och gjorde ett snabbt skytte som var hur säkert som helst. Först ut i ledningen samtidigt som flera andra lag gör några bommar. Stockholmspolisen ut som 2:a efter mig. Det visar sig än en gång att det kommer stå mellan oss och deras bästa lag. Nästa skjutning chansar jag lite för att kunna få en än större lucka men lyckas inte helt med taktiken, men har redan skapat en rejäl lucka så när jag går i mål så har vi ca 300 meters försprång. Har dagens snabbaste sträcktid och Lars får ett rejält försprång som han förvaltar hela vägen in även om luckan krymper något. Härlig känsla när vi bärgar SM-guldet och bättre revansch kan man inte ta på sig själv i ett sådant läge. Vårt andralag går in på bronsplats efter en riktig grym prestation så det var en otroligt bra genomförd stafett för klubbens del. Stockholmspolisens duktiga första lag kom 2:a igen, för 6:e året i rad.

Summerar man SM på hemmaplan så får man vara riktigt nöjd med insatsen. Faktiskt så blev jag lite sugen på att kanske även nästa år köra H 21 på den individuella distansen, för jag tyckte att detta var inte ett riktigt värdigt avslut då jag otränad i våras både sprang och sköt betydligt bättre. Nu betydligt bättre med i träningen och skytteresultaten borde jag kunnat gjort mycket bättre. Vi får se hur det känns nästa år. Kanske borde man även uppdatera den gamla 70-talspistolen till ett modernare instrument också. Många medaljer har den på sitt samvete men kan vara söndertränad efter många, många tusen skott som gått igenom den pipan…

Sponsrar någon med en ny värsting-pistol ska jag lova att köra H 21 nästa år.


Artiklar NWT:

https://nwt.se/sport/2018/08/27/sm-guld-till-i2

https://nwt.se/sport/2018/08/26/favoriten-skot-bort-sig

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.